Blog

Barů
Jak si poskládat jídlo na talíři

3 TIPY JAK SI POSKLÁDAT JÍDLO NA TALÍŘI

Svoje klientky se učím dívat se na jídlo jednoduše. Učím je také to, jak si efektivně poskládat jídlo na talíři ai vám dám 3 jednoduché tipy, jak si ho poskládat ještě dnes.

Přiznám se, že už mám averzi na klasickou poučku, jak si poskládat jídlo na talíři. Jakože dlaň bílkovin, hrst sacharidů a palec tuku. Co to jako má znamenat? Jak má z toho člověk poznat, kolik si toho tedy smí nebo nesmí dát? A je vlastně vhodné používat ve spojitosti s jídlem slovo smí a nesmí? Těžko říct.

Celkově o mě víte, že nejsem zastánce kalorií a přehnaného komplikování jídelníčku. Jídlo je něco, čeho bychom si rozhodně měli vážit a není to úplná samozřejmost, jak si někteří možná myslíme. Zároveň je jídlo jen z mnoha paliv, které můžete využívat nejen pro energii, ale také pro zdraví.

JÍDLO NEMUSÍ MÍT VŽDY STRUKTURU

Ještě pořád mi chodí dotazy, zda někomu vytvořím jídelníček a pořád je moje odpověď stejná. Bohužel. Popravdě, nemyslím si, že vám někdo jídelníček přesně na míru s ohledem na kvalitu, chuť, finance, sezónu, cyklus či trápení, bude ochoten zaplatit, nebo si budete chtít zaplatit vy.

Jídlo není komplikace a tuto skutečnost učím své klientky z jednoho jednoduchého důvodu. Jídelníček vás nebude bavit dlouhodobě a vy potřebujete pochopit to, jak se stravovat po celý život. Toto jsou tři tipy, jak si poskládat jídlo během dne. Rychle, hned a bez stresu, co máte zase vařit.

 

1. TIP: VELIKOST JÍDLA NA TALÍŘI

Nejčastější problém žen je velikost jídla. Nejíte moc málo, nebo naopak hodně? Zároveň se ptám, co je málo a co hodně? Jaký druh jídla? Jaký výživový směr? Uff. I když je jídlo pořád velmi individuální záležitost, jedna věc platí pořád. Jezte do syta. Jak to poznáte?

Po jídle se nebudete cítit nafouklé, těžké, unavené ani nebudete mít potřebu dát si šlofíka, či kávu. Pokud máte potřebu dojídat se dalším jídlem, či sladkým tak možná je vaše porce malé. Samozřejmě také velmi záleží na skladbě jídla.

Velikost jídla na talíři tedy záleží pouze na vás a vašem hladu. Pravidlo méně je lépe, bohudík v tomto ohledu neplatí. Zároveň si nenechte vaše porce znechutit vaším okolím. Často mají lidi pitomé připomínky, že jíte až moc. Vnímejte v tomto ohledu vaše tělo a potřeby. To je mnohem efektivnější a lepší cesta, než neustálé zkoušení diety a výživových směrů.

A jak ho poskládat funkčně?

 

2. TIP: SKLADBA JÍDLA NA TALÍŘI

Dodržujte pravidlo, že na talíři by vždy mělo být všechno. Bílkoviny, sacharidy, tuky i vláknina, která je velmi důležitá nejen pro trávení, ale také pro zdravý menstruační cyklus.

Ženy bohužel často zapomínají na bílkoviny a jejich důležitost. Bílkovina je makroživina, kterou si nedokáže vaše tělo nechat v zásobě, i když je pro zdraví nepostradatelná. Je velmi důležitý pravidelný přísun bílkovin a to v každém jídle. V ohledu jedení masa doporučuji rozhodně střídat nejen svalovinu, ale také orgány. Také můžete využít mléčné výrobky, vejce od šťastných slepiček, ale také například luštěniny a různá semínka. Bílkovina na vašem talíři by měla hrát určitě velkou roli (toto je všeobecné pravidla, které se ale během sezónního stravování mění).

Nezapomínejte na komplexní sacharidy a dovolte si také sladkost formou ovoce. Sacharidy jsou důležité pro zdravý vývoj folikul a rozhodně není vhodné je vyřazovat ze života žen. Dle genotypu lze také nastavit individuální stravovací režim, který vám pomůže problematiku sacharidů uchopit lépe do vašeho života.

Není to tak dlouho, kdy jsem na instagramu viděla holku, která vařila špagety “fit” carbonare a já nepochopila, proč by vlastně měly být v jídelníčku špatné. Špagety ze semoliny, vejce, parmezán a kvalitní slanina je ideální volbou do letních dní, kdy si můžete dovolit více sacharidů. Tato holčina bohužel nahradila kvalitní parmezán a špek, za light mozzarellu a kupovanou zpracovanou šunku. Bylo mi z toho smutno.

I proto chci navázat na to, že tuky jsou důležité pro tvorbu hormonů a v případě vynechávání v jídelníčku si bohužel zahráváte se zdravím. Vybírejte tuky kvalitní, živočišné  i rostlinné. Na vašem talíři by neměly chybět.

 

3. TIP: I JÍDLO BEZ RECEPTU JE JÍDLO

Kolik z vás dnes už přemýšlelo nad tím, co budete vařit? Nekonečné polemizování nad tím, že nemáte nápad, inspiraci a chuť vařit a řídit se recepty. Neexistence zdravých chutných receptů je jasná, že? Všechno je velmi drahé, náročné a vy nemáte čas. A co když vám řeknu, že to lze úplně jednoduše a rychle?

Nepotřebujete recepty k tomu, abyste snědli plnohodnotné jídlo. Dopřejte si na talíř zrovna to, na co máte chuť. Neřešte to, zda to dává chuťově smysl, zda se to k sobě hodí. Zkrátka mějte doma zásobu zdravých a funkčních potravin, které můžete poskládat na talíř.

Co si pod tím představit? Neexistuje rychlejší snídaně na talíři, než ukrojený kváskový chleba namazaný kvalitním máslem, opečený hermelín či halloumi sýr, zelenina, olivy a nějaké ořechy k tomu. Zeleninu zakápnete olivovým olejem a jablečným octem pro lepší trávení i chuť.

Jednoduché a chutné recepty také najdete v mé inspirativní sekci.

 

 

Pokud chcete ještě lépe pochopit individualitu stravování rozhodně se doporučuji obrátit na holistické poradce, které s vámi proberou životní styl, nikoli jenom jídlo.

Nebo zvolte také cestu mého Ebooku Zdravá strava, kde najdete jednoduchý přehled o stravování včetně efektivního wordbooku. Tento aspekt je pouhým jedním krokem k lepšímu zdraví, hubnutí i energii ve vašem životě.

Doporučuji se podívat na Jáji profil , která sdílí jednoduché recepty pro každý den.

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz