Blog

Barů
proč se otužovat

Proč se otužovat? | Vliv otužování v létě.

Sedím po náročném víkendu plné manuální práce a přemýšlím, že bude pondělí a nemám žádný pravidelný článek na blog. V tomto okamžiku mě napadlo, že nejvhodnější bude vám napsat o otužování. Proč se otužovat už víme snad všechny.

Právě teď začíná ideální doba, kdy je vhodné začít s malou a důležitou přípravou na studené rybníky a řeky v zimě. Článků o tom, proč se otužovat, jak s tím začít a jaké má otužování benefity pro zdraví, je opravdu mnoho.

Z mého pohledu vám chci napsat, jaký vliv mělo (ne)otužování na moje zdraví v létě. To je také důvod, proč už se otužuji od srpna a také proč se letošní zimu těším hlavně na tento biohacking já.

 

1. OTUŽOVÁNÍ A VLIV NA ZAVODNĚNÍ

Pokud také patříte mezi ženy, které v létě trápí bolavé a těžké nohy, zavodnění a nateklé dolní končetiny, nejen v oblasti kotníků, ale také kolen, mě jistě budete chápat. Mohu porovnat dvě léta.

Moje první sezóna otužování měla velmi příznivý vliv na moje nohy. Vůbec jsem neměla žádné problémy. Netrápily mě žádné bolesti, nateklé nohy a vzhledově jsem na ně byla opravdu pyšná. Nebudu vám lhát, moje nohy nikdy nepatřily k těm výstavním. No loňské léto byl pravý opak. Nestyděla jsem se nosit krátké šortky, sukně a netrápila mě žádná celulitida ani lymfatický systém.

Bohužel tuto zimu nebyla chuť ani psychická odolnost vystavovat se chladu, natož studené vodě. To mělo velký a neblahý vliv právě na nohy. Byl to opravdu opak toho, co jsem psala a co jsem si vychutnávala loňské léto. Bohužel to trápilo nejen moji psychiku, ale také lymfatický systém. I proto jsem v poslední době absolvovala několik lymfatických masáží, po kterých konečně cítím zlepšení.

Pokud se řadíte mezi ženy, které trápí podobné problémy, doporučuji otužování všemi deseti. Nemusíte lézt do studených rybníku, ale ulevte si pomocí studené sprchy alespoň na dolní končetiny.

 

2. OTUŽOVÁNÍ A VLIV NA PSYCHIKU

Nic vás tolik nedonutí být tady a teď, než studená voda. Ať je to sprcha, nebo ponor, zkrátka jste tady a teď. Myslíte na svoje tělo, dech, vnímání okolí. Je to neskutečně skvělý a troufám si říct, dokonce blažený pocit.

Když se vrátím do roku 2021 a k moje psychické odolnosti, nadšení, kreativitě a zkrátka ke všemu, co jsem pociťovala minulé léto, otužování v tomto ohledu měl opět velký přínos. Moje myšlenky byly mnohem jasnější, pozitivnější a stresově jsem rozhodně byla odolnější.

Bohužel mě zimní stresová zátěž dohnala a upřímně se se mnou táhla až donedávna. Trápily mě nejen negativní myšlenky, stres, ale také emoce jako je agrese, výbušnost a vztek. Nepřikládám veškerou vinu tomu, že jsem se v zimě neotužovala. Samozřejmě existují také jiné aspekty, které mě ovlivňují. Ale s jistotou mohu tvrdit, že s otužováním bych tyto situace zvládala lépe.

Jestliže víte, že vaše stresová odolnost, nebo emoční stabilita není vysoká, doporučuji opět s otužováním začít. Forma otužování může být také chladný vzduch. Oblečte se o jednu vrstvu méně, vyběhnete ráno na balkon jenom v pyžamu, nebo se projděte bosky ve sněhu. Pomůžete tak své psychice.

 

3. OTUŽOVÁNÍ A RUTINA

Otužování je forma pravidelné rutiny, bez které nebudete chtít existovat. Věřte mi, chlad, zimu a studenou vodu jsem nesnášela a rozhodně jsem nevěřila, že bych si tento koníček mohla zamilovat. Opravdu se tak stalo a rozhodně je to forma “biohackingu” , která je zadarmo.

I když lidi často tvrdí, že nemají rádi stereotyp, je pro nás velmi důležitý. Rutiny, které přispívají vašemu zdraví patří mezi ně. Je to něco, na co si velmi rychle zvyknete a často ani nedokáže vysvětlit, proč to děláte. Cítíte se ale skvěle a chcete v tom pokračovat.

Zase budu porovnávat. V době, kdy jsem s otužováním začínala jsem také dodržovala rutinu meditace, či pravidelný dechové cvičení. Byl to skvělý začátek dne, který příznivě ovlivňoval celý den. Mnohem lépe se mi trénovalo, pracovalo i fungovalo ve všech aspektech v životě. I když nás v létě provází prázdninový režim, užívala jsem si ho.

Bohužel, toto léto jsem si rozhodně neužívala. Miluji léto, miluji vysoké teploty a sluníčko. Letošní prázdninový režim jsem si ale rozhodně neužívala. Trápily mě myšlenky ohledně práce, lidí a nejistoty. Neustále jsem se stresovala kvůli ničemu. A jedním ze stresů byly také rutiny a neschopnost cokoliv dodržovat. Zdravé jídlo, meditace, či dechové cvičení šlo stranou. Ale také nekvalitní spánek mému zdraví rozhodně neprospělo.

Zas a znovu, otužování doporučuji v vlastní zkušenosti.

 

OTUŽOVÁNÍ NENÍ PRO KAŽDOU

Otužování je pro každou, no zároveň také není. V tomto ohledu také hraje vliv náš neurotyp. Ten často určuje to, pro koho je otužování vhodné a v jaké podobně. Proto v tomto ohledu buďte na sebe opatrné, ale zároveň se nebojte vykročit se své komfortní zóny.

Jestliže chcete znát svůj neurotyp, neváhejte si se mnou domluvit holistic mentoring. Tento mentoring vám může v oblasti celostního zdraví, kdy pochopíte především svojí individualitu.

Napište mi do komentáře, jak vnímáte otužování vy a jaký vliv na sobě pociťujete.

 

Pro více inspirace sledujte můj instagramový profil.

 

Share

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu
@barudavidova_cz
+ 420 776 053 926
barudavidova@seznam.cz