Blog

Barů
solária škodlivost

Opravdu solária škodí? | Vyzpovídala jsem majitelku salónu Le Charme

Nemám ráda dogmatické názory a bohužel se s nimi potkávám neustále i v ohledu navštěvování solárií. Neustále se řeší, zda solária opravdu škodí, nebo naopak. Protože mi nedávno přišel dotaz o tom, jak je možné, že mám neustále takovou barvu opálení, přišel tedy nápad i na tento článek.

Sama solárium navštěvují, no vždy tak, aby to bylo bezpečné pro mě, takže si nechávám radit od odborníků. I když se sama o zdraví zajímám a vím, co je vhodné v této oblasti, oslovila jsem raději Marii, majitelku chomutovského salónu s názvem Institut Le Charme. Pojďme společně pochopit, v jaké míře je vhodné solárium navštěvovat a za jakých podmínek.

 

1. NÁZORY NA SOLÁRIUM SE LIŠÍ. JEDNA SKUPINA TVRDÍ, ŽE JE TO VELMI NEBEZPEČNÉ, DRUHÁ SKUPINA TO ČASTO PŘEHÁNÍ. KDE JE MARUŠKO TA PRAVDA?

Říká se, všeho moc škodí a všeho s mírou a je to pravda. Určitě nám neprospěje solárium 4x týdně v delším čase, ale pokud budu navštěvovat solárium 1x týdně na dobu, která je vhodná pro můj fototyp pokožky, prospěje mi to. 

 

2. KOMU TEDY SOLÁRIUM DOPORUČUJEŠ A KOMU NAOPAK VŮBEC?

Rozhodně doporučuji solárium před dovolenou u moře jako prevenci před spálením a zamezení vzniku alergických reakcí na sluníčko, které přibývají. A není se čemu divit. Když přijede neopálený středoevropan (dnes už běžně po celý rok) do zemí, kde slunce svítí a z 0 na 100 leží 10 hodin denně na pláži, pokožka tak reaguje, protože není připravená.

Většinou se tak během prvních dvou dní spálíme a do konce dovolené se nám začne loupat pokožka a přitom je stále vystavená sluníčku. To je velmi nebezpečné, protože tak neplní svou funkci. Lepší je, když před dovolenou alespoň 6x navštívíme solárium a kůži na UV záření připravíme. Pak nám nehrozí spálení, alergické reakce (samozřejmě za předpokladu použití dostatečně UV ochrany). Opálení nám tak i mnohem déle vydrží. 

 

SOLÁRIUM VÁM POMŮŽE K DOBRÉ NÁLADĚ

Solárium doporučuji navštěvovat i pro lepší náladu, zejména v období od podzimu do jara, kdy sluníčko málo svítí a netvoří se nám vitamín D, protože z jeho tvorby v kůži může z 90 % právě UV záření. 

Naši klienti k nám chodí i např. ve vyšším věku, aby si jak říkají „prohřáli kosti“, někteří kvůli zlepšení stavu pleti, někteří vycházejí na doporučení dermatologa, zejm. právě kvůli alergiím na sluníčko nebo kvůli akné. Tady velký POZOR. Je absolutně nutné dodržovat doporučení obsluhy solária, nepřekračovat doporučenou četnost a dobu opalování, ta je pro každý fototyp pleti jiná!

NEdoporučuji solárium lidem s citlivou nebo nemocnou, či poškozenou pokožkou. 

 

KONZULTUJTE NÁVŠTĚVU SOLÁRIA S ODBORNÍKEM A NECHTE SI PORADIT

Solária NESMÍ navštěvovat lidé fototypu 1-lidé s přírodní bílou nebo červenou barvou vlasů. Také lidé, kteří mají sklony k tvorbě pih, mají atypická mateřská znaménka, v žádném případě lidé s genetickou predispozicí rakoviny kůže nebo lidé s poruchou tvorby melaninu, se sklonem k tvorbě hyperpig. Dále lidé užívající některé léky, některá antibiotika, antidepresiva a další jiné léky, stavy po očkování. 

 

3. JAKÉ “BEZPEČNOSTNÍ” PRAVIDLA DODRŽOVAT, POKUD CHCEME SOLÁRIUM NAVŠTĚVOVAT PRAVIDELNĚ. PŘÍPADNĚ JE DŮLEŽITÉ DODRŽOVAT TAKÉ PRAVIDLA V DEN NÁVŠTĚVY?

Vždy je opravdu nutné použít ochranné brýle, kůže na oční víčko není dostatečně silná, aby zrak ochránila. A doporučuji se namazat. Sama si kryji v soláriu obličej, či vypínám obličejové trubice.

 

4. DOPORUČUJEŠ UŽÍVAT SPECIÁLNÍ KRÉMY DO SOLÁRIA? A CELKOVĚ, JAK SE NAPŘÍKLAD O POKOŽKU STARAT, ABY OPÁLENÍ VYDRŽELO DÉLE A NEMUSELI JSME HO NAVŠTĚVOVAT TAK ČASTO?

Ano, rozhodně doporučuji používat speciální kosmetiku do solária. Jednak kvůli regeneračnímu a pěstícímu složení a pak pro znásobení účinků UV záření, kdy díky přírodním bronzerům (jako např. švestka nebo vlašský ořech atd.) nám vlastně ušetří čas v soláriu a pomůže nám tak k rychlejšímu zhnědnutí pokožky. Vycházím samozřejmě z předpokladu, že použiji kvalitní solární kosmetiku s opravdu přírodními bronzery. Pokud si připlatíte za kvalitnější krém do solária, bez problémů se pak můžete osprchovat. Zákaz sprchování 24 hod po soláriu se traduje u levné kosmetiky s umělým barvivem. Určitě doporučuji pak večer namazat, pomáhá k lepšímu vstřebání a udržení opálení, stejně tak, jako se mažeme po slunění na dovolené.

Pokud si den před návštěvou solária uděláte peeling pokožky, pro odstranění staré kůže, poté namažete, pak je výsledek opalování v soláriu ještě lepší.

 

5. NA CO SI DÁT POZOR PŘI VÝBĚRU SOLÁRIA A PŘED PRVNÍ NÁVŠTĚVOU?

Určitě doporučuji se jít do solária podívat, zjistit si typ solária, typ opalovacích trubic a výrobce přístrojů, ceny, možnosti výhodnějších permanentek, ale také na čistotu. V neposlední řadě se doporučuji obrátit na obsluhu solárií, kt. vám poradí, jaké časy opalování vám doporučují. Tzn. zeptají se vás na důvod návštěvy. Zda chcete zachovat barvu po dovolené, opálení před plesem, svatbou, před dovolenou nebo jen tak pro lepší pocit. Takže se nebojte zeptat obsluhy na doporučení- tzv. opalovací plán.

 

Hodně často se setkáváme s tím, že klienti přijdou poprvé a chtějí jít do solária na např. 25 minut, jelikož jsou tak zvyklí z jiných studií, či z jiných měst. U nás ale doporučujeme návštěvu kolem 10-ti minut v závislosti na aktuálním opálení a fototypu. Záleží opravdu na typu solária a opalovacích trubic, výkonově se v praxi hodně liší.

 

6. MÁ SOLÁRIUM TAKÉ NĚJAKÉ NEVÝHODY?

Nevýhody solária jsou spojené s kontraindikacemi viz výše (ohledně zdravotního stavu, stavu pokožky nebo užívání léků). Proto je důležitá komunikace a nebát se zeptat.

 

Solária nejsou zdraví nebezpečná, pokud víte, jaká pravidla dodržovat. Především si rozhodně nechte poradit od odborníků, nikoli jenom od kamarádky. Nejlepší kombinace je s infrapanelem, který vám navíc dodá také infračervené září, které má mnoho benefitů. Neodsuzujte něco dogmaticky, jenom proto, že to někdo napíše na sociálních sítích, či na základně vlastní zkušenosti.

 

Myslím, že tento článek může pomoci mnohým z vás. A celkově mi to také dalo podnět, vytvářet mnohem více článků na dogmatické názory. Tak budu velmi ráda, když mi napíšete do komentáře váš názor, nebo také na email nápad na další článek.

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz