Blog

Barů
Dovolit si být ženou | Zuzana Koudelová

Dovolit si být ženou | Zuzana Koudelová

Po delší době, vám opět dávám k přečtení krásný rozhovor s úspěšnou podnikatelkou Zuzanou Koudelovou . Vy víte, že rozhovory čtu až psaním na blog a tento rozhovor byl pro mě opravdu velmi silný a výjimečný. Se Zuzkou máme mnoho společného. I proto nese rozhovor název Dovolit si být ženou. V roli podnikatelek je někdy velmi náročně vrátit si zpátky jemnost, ladnost a dovolit si čas pro sebe.

A tak si dovolte tento rozhovor v roli ženy a načerpejte mnoho inspirace pro váš život. Tobě Zuzí děkuji za upřímnost.

1. ZUZÍ MĚLY JSME SPOLEČNĚ TU ČEST POTKAT SE JEŠTĚ PŘED TVÝM VSTUPEM DO JUST 4 WOMAN. MOHU SE ZEPTAT, PROČ SI SE ROZHODLA DO PROGRAMU VSTOUPIT? NEBÁLA SI SE KOLEKTIVU ŽEN, RESPEKTIV JAKÝ MÁŠ NA KOLEKTIV ŽEN VŮBEC NÁZOR?

Ahoj Baru. Po našem seznámení jsem začala sledovat tvoji tvorbu na sociálních sítích a viděla jsem v ní obrovský přesah. Sama se o biohacking a zdraví zajímám už mnoho let a měla jsem tedy už určitou povědomí o tématech kterým děláš osvětu. To co mě ale nejvíc přitáhlo bylo především jak umíš vše pěkně a jednoduše vysvětlit. K čemu nám jsou mraky knížek a kurzů když je pak neumíme použít v běžném životě?

Tvůj online tréning byl pro mě výzvou. Tři měsíce každý týden věnovat čas sama sobě a plnit úkoly. To co ale bylo nakonec největší přidanou hodnotou byla podpora všeho holek a sdílení. Sama se ženami pracuji denně proto pro mě byla trochu výzva a vpustit další ženskou energii do svého volného času. Nakonec to ale bylo úplně super, protože jsme se i takto online hodně sblížily.

Ten bezpečný prostor co jsi nám vytvořila nám dovolil sdílet a říct nahlas i věci, co neříkáme ani nejbližším. A to bylo moc léčivý.

 

2. JSI ÚSPĚŠNÁ PODNIKATELKA, KTERÁ VEDE ÚSPĚŠNÝ PODNIK. MYSLÍM, ŽE OBĚ VÍME, JAKÉ VÝHODY, ALE TAKÉ NEVÝHODY Z TOHO PLNOU. V ČEM MÁŠ POCIT, ŽE TĚ PODNIKÁNÍ OVLIVŇUJE JAKO ŽENU? POZITIVNĚ, ALE TAKÉ NEGATIVNĚ. A UPŘÍMNĚ, MÁČ NĚKDY CHUŤ S TÍM PRAŠTIT?

Obě, Baru, podnikáme zhruba stejnou dobu. Máme za sebou spousty trablů, které s podnikáním souvisejí. Já budu vždycky pyšná na to, že jsem touto cestou šla, ale samozřejmě není těžké (pro nás “dopaminy”) to přepálit. Nevýhody podnikání mohou být, že prostě nevíš, kdy ubrat. A tím, že ti na tvojí práci moc záleží, se člověk velmi snadno může psychicky a fyzicky unavit.

 

TRADIČNÍ PODNIKÁNÍ VYŽADUJE MNOHO MUŽSKÉ ENERGIE A NĚKDY JE TĚŽKÉ DOVOLIT SI BÝT ŽENOU

Tradiční podnikání vyžaduje mnoho mužské energie a to je někdy na nás ženy příliš velké břemeno. Většinu svého profesního života jedu na plný plyn a díky tvému online programu jsem si byla schopna odpozorovat nezdravé vzory, které mám tendenci stále opakovat.

A to víš, že několikrát během těch 13 let přišla chvilka, kdy jsem měla pocit, že to vůbec nemá smysl. Ale vždy si nakonec uvědomím, že si to tvořím celé sama. A změnit, vylepšit nebo zefektivnit to můžu zase jen já. Může to být darem i prokletím zároveň. Záleží co si vyberu. Dlouhodobě jsem ale vděčná za to štěstí, dělat co mě baví a ještě mít luxus dostatku volného času.  Určitě to ale nebylo zadarmo dostat se až sem a taky je potřeba někdy slíznout tu smetanu.

 

3. A JELIKOŽ SVÉMU PODNIKÁNÍ DÁVÁŠ MNOHO, ZAJÍMÁ MĚ KDE ČERPÁŠ ENERGII ZPÁTKY. JAK SI NAŠLA BALANC MEZI OSOBNÍM A PRACOVNÍM ŽIVOTĚ. CO TI POMÁHÁ DOBÍJET BATERKY?¨

Dobíjení baterek bylo a je pro mě stále téma. Pochopením toho, že nelze jet celý rok, měsíc, týden v plném nasazení, jsem začala lépe chápat cykličnost toho celého.  Pomohlo mi pochopení ženského těla a cyklů, kterým si nás celý koučing provázela. Menší důraz na výkon a větší na klid.

Většinu života jsem oscilovala mezi extrémy. Teď už jsem starší, zkušenější a také doufám i chytřejší. Už si nevyčítám když někdy potřebuju jen tak lelkovat. Zjistila jsem, že modely které nám tlačí mainstream nemusí fungovat všem a už vůbec ne mě. Že každý extrém jako diety či přehnané cvičení si vybere svou cenu. Moc mi pomohla jóga a východní filosofie.

Mám v sobě spoustu zápalu a často jsem rychlá a dělám moc věcí naráz. Lék k balancu jsem našla v přesném opaku – v dýchání, meditacích, vaření a péči o své tělo. Moc dobře mi dělají masáže a sauna, vycházky, ticho a odpojení od sociálních sítí a informací. Bývala jsem infrormační feťák. Stále něco zkoušet, číst, sledovat.

Poslední rok je mým tématem větší interakce s milovanými lidmi. Jen tak být a užívat si společný čas. S informacemi zacházím velmi vybíravě a víc se učím prožívat radostně přítomnost.

 

4. ZUZÍ, VÍM ŽE SI ABSOLVOVALA MNOHO RŮZNÝCH TERAPIÍ. URČITĚ TAM BYLO SPOUSTU BOLAVÝCH MÍST, KTERÉ MÁME VŠICHNI. CHTĚLA BY SI SE O NĚJAKÉ SVÉ ZKUŠENOSTI PODĚLIT? POPŘÍPADĚ NĚCO ŽENÁM DOPORUČIT? ZÁROVEŇ MĚ ZAJÍMÁ NÁZOR NA TO, ZDA SI MYSLÍŠ ŽE ŘEŠENÍM NA NAŠE BOLÍSTKY JE POUHÉ VRTÁNÍ SE V MINULOSTI, NEBO SOUSTŘEDĚNÍ SE NA PŘÍTOMNOST?

Ano Baru, každý člověk dostane do života naloženy lekce. Někdo je má v penězích, někdo v sebehodnotě, někdo ve vztazích, někoho potrápí tělo. Můj názor je, že před tím nelze zavírat oči. Minulost je někdy třeba jen přijmout, vyléčit zranění a prostě jít dál. Ono když se povede prolomit něco zásadního, tak je člověku vždycky nějaký čas dobře. A to je potřeba si užít. Zplna a s vděčností.

Já sama věřím, že ačkoliv jsem hledala odpovědi stále všude okolo a u různých terapeutů, už dávno uvnitř byly. Jen zpomalit a napojit se na sebe. To co bych doporučila každému, je jít svou vlastní cestou. Pokud ti k tomu pomůže nějaký průvodce či terapeut, cítíš vevnitř, že tě to může posunout o kousek dál, směle do toho. Tu práci ale za nás  nikdo jiný neudělá.

Je mnoho silných nástrojů, které fungují a jsou mnohem bezpečnější. Třeba psaní si deníku vděčnosti, dechová cvičení, procházky v přírodě, věnovat se s láskou samy sobě, pozitivní afirmace. Mě pomohlo postavit samu sebe jako nejdůležitějšího člověka ve svém životě a učit se sama sobě porozumět. To je podle mého názoru možné až když se zklidníme a odpojíme od okolního světa.

Vnitřní klid a zpomalení bylo to, kam jsme mířily celý tvůj trénink. Podle mě porozumět, jak jako ženy fungujeme a jak samy se sebou pracovat, je velmi důležitou součástí lásky k sobě a sebepřijetí. Je to pracná a delší cesta začít na tomto pracovat, ale obě víme, že zkratky nefungují. Odměnou jsou pak opravdu zázraky ve všech oblastech života.

 

5. VZKÁŽEŠ NĚCO ŽENÁM? A PŘEDEVŠÍM, CO BY SI CHTĚLA VZKÁZAT SOBĚ JAKO ŽENĚ?

Jelikož se ženami pracuji denně a vidím to podobně jako ty na velkém vzorku, vzkázala bych všem ženám ať si každý týden vymezí několik hodin času jen pro sebe. Čas, kdy věnují pozornost pouze samy sobě a svým potřebám. A v těch několika hodinách mají něco co jim udělá dobře. Nechají se hýčkat nebo si přečtou pěknou knížku, zajdou si samy se sebou do kina nebo do kavárny.  Ne jednou za rok na dovolené ale každý týden.

Někdy pomůže mít ráno půl hodinky na protáhnutí, pustit si do uší něco příjemného, napsat si jaký bych si přála mít den. Potom mám pohárek pozornosti a lásky k sobě naplněný a můžu ji rozdávat ostatním s laskavostí a pohodou.

A taky bych vzkázala že naše síla, ženy, není ve výkonu a soutěžení ale pomalosti, nadhledu a využívání všech darů, které jako ženy máme. Pokud jste teprve na začátku této cesty a teprve jste si všimly, že jste na sebe tak nějak zapomněly, vždycky můžete najít někoho jako Baru, kdo vás tou cestou provede.  Stojí to za to.

 

DOVOLIT SI BÝT ŽENOU JE JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH VÝZEV, JAKOU JSEM KDY ZAŽILA. ALE STOJÍ TO ZA TO!

Souzním s každou jednou větou, která Zuzka píše. Dovolit si být ženou je opravdu velká výzva dnešní doby, ale když už si to dovolíte, stojí to opravdu za to. Dovolte si to. jakékoli roli se zrovna nacházíte. Ať jste mamina, manažerka, podnikatelka, partnerka po 20ti letech, i pokud jste single. Pokud zrovna cvičíte, čtete, učíte se nebo řídíte.

Přestaňte soupeřit, být výkonné a zrychlené. Není důvod ztrácet čas nesmysly.

A pokud potřebujete dodat odvahu, nevíte kde a jak začít, čekám na vás od 20. února v online programu Just 4 woman .

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz