Blog

Barů
Syndrom Ledové královny

Syndrom Ledové královny

Co si představit pod pojmem syndrom Ledové královny? Zasáhlo vás toto spojení nějakým způsobem? Mě osobně velmi a dokonce nahlas přemýšlím, zda ve mě převažuje roli Poslušné, či Ledové.

Chápete správně, toto je pokračování článku z knihy Citlivá průvodkyně. Dnes dostane plnou pozornost role Ledové královny. Otevře se vám mnoho dalších otázek, na které budete hledat odpovědi. Nenajdete je asi hned, ale přijměte že je to cesta po které chodíte celý život. Jste připravené na další vlnu sebereflexe?

 

Syndrom Ledové královny vidím často ve své praxi

Než se pustím do samotných úryvků, uvědomila jsem si, že s rolí Ledové královny se opravdu potkávám často v praxi. Výkonné ženy, které potřebují a chtějí stihnout všechno. Ženy, které si na svá ramena nakládají příliš mnoho. Může za to společnost, že nás hází do této role? Může za to rodina, podnikání, dětství?

Těžko říct a vlastně je to jedno. Jak bylo psáno na konci článku Poslušné, prst nelze otáčet na ostatní. Ledovou královnu v sobě můžete potlačit a změnit ji na Dospělou a zodpovědnou ženu, vůči sobě, svým potřebám a emocím.

 

Ledová královna našla přežití v nás

Úryvek č. I.

“Ledová královna našla jiný způsob přežití: zmrazit svoje srdce a vydat se do boje na život a na smrt. Hnát se, vyhrát, závodit, stát na stupních vítězů, neprodlužovat zbytečné gratulace a podobné ceremonie, seskočit se stupňů vítězů a hnát se dál, nedovolit si takzvané chvíle slabosti, opevnit se, obrnit se, oblékat si korzety, push-upy a brnění.”

Myslím, že v dnešní době si mnoho žen ani neuvědomuje, že přesně takto se chová a spěchá životem. Zamyslete se, když se vás naposled někdo zeptal jak se máte, jak se jste opravdu odpověděly? Já často slýchávám: nemám čas na nic, nestíhám, věčně někam pospíchám. Do této role se stavíme my ženy samy. Žádná společnost, žádná práce, žádné dětské kroužky.

Celé je to o nastavení hodnot, priorit, času a především mysli. Pokud neustále budete tvrdit, že čas nemáte a nestíháte, je to pravda. Je to vaše realita, kterou si dobrovolně vybíráte. Vždy existuje možnost volby a změny – vašeho přístupu.

Doporučuji se vždy nad touto nevinnou otázkou, jak se máte, vždy zamyslet a odpověď s odstupem 10 vteřin.

 

Co vaše Ledová královna musí řídit?

Úryvek č. II.

“Není potřeba firemních kulis, aby se člověk stal Ledovou královnou. Stačí mít cokoli, co se dá řídit a práskat přitom bičem. Může to být tvoje domácnost, kde nesmí být na poličce ani smítko prachu. Může to být tvoje tělo, jemuž nařídíš hladovění – sama sebou pohrdáš. A nakonec – a tato varianta mi přijde obzvlášť bolestivá – to může být tvoje dítě. Matky, které ze svých dětí udělají projekt.”

Ledovou královnou se nestáváme jenom v roli podnikatelky, kariéristky, ale také například v roli matky, paní domácnosti či partnerky. Ledovou se stáváte ve chvíli nedovolení si odpočinku, klidu. Myslím, že tuto roli si opravdu neseme z dětství – pamatujete na slova: ty si holka, budeš mít vlastní domácnost a musíš mít uklizeno. To si nemohla mít jedničku z té písemky? Na tom tancování, gymnastice můžeš být lepší, máš navíc. To je velký tlak na malé holčičky, nemyslíte?

Zkuste se zamyslet, kolik tlaku vyvíjíte na sebe teď jako Dospělé. Je čas se totiž zamyslet, zda jste v roli malé výkonné holčičky, nebo dospělé ženy, která má rozhodnutí ve vlastních rukou.

 

Ledovou královnu často označujeme jako mužskou roli

Úryvek č. III.

“Přestože často myslím na Vnitřního kritika jako na mužský hlas, dnes cítím, že tamten hlas, jenž ve mně nezněl poprvé ani naposledy, byl hlasem Ledové královny. To ona ti říká “nehysterči”, když celou tvou vinou je emoce, kterou cítíš. Odsoudí jí, podobně jako se nasazuje pytel na hlavu unesenému. Blokuje energii strachu, strká roubík do úst, zakazuje. Přesto to dělá Ledová královna ve tvém vnitřním světě. A to dělá někomu, kdo je křehký, citlivý a jemný. Jakoby křičela na dítě.”

Neplakat, nebýt smutná, necítit bezmoc či beznaděj, nedávat city najevo, protože ukážeme někomu slabost. Nedovolit si ukázat už ani radost, slzy smíchu či dovolit si pocítit naději. Zkrátka utlumit všechny emoce. Aby si náhodou okolí nemyslelo, že se nechováme nepatřičně. Krásná ukázka toho, jak se Poslušná prolíná do Ledové.

 

Je jednodušší být Ledovou královnou?

Úryvek č. VI.

“Jít směrem k dokonalosti znamená odstěhovat se ze života. Je jednodušší snažit se být lepší, než jsi, než být tím, kým jsi. Když se snažíš přiblížit ideálu, žiješ neustálém pocitu neskutečna.”

Tento krátký odstaveček, lze dle mého názoru, převést na cokoli v životě. Pro nás ženy je opravdu někdy jednodušší, hnát se za dokonalostí, než se přijmout takové, jaké jsme před celým světem. Nebyly jsme vedené k dostatečnému sebevědomí a hrdosti. Neustále porovnávání, dokazování nás zahnalo do závodů na život a na smrt. Je čas si uvědomit, že Ledové už být nemusíme, stačí udělat krok z komfortní zóny.

 

Úryvek č. V.

“Co řveš kvůli kravině?, vrčí tvoje Ledová královna, když brečíš večer v koupelně, protože máš svátek a nikdo si na něj nevzpomněl. Královna je krutá, protože nezná vřelost. Ačkoli působí tvrdě a sebevědomě, v podstatě je ponořená v zoufalství stejně jako Poslušná.”

K tomuto úryvku bych vám ženy, chtěla vzkázat jediné: jste dostatečné takové, jaké jste. Zasloužíte si veškerou lásku světa, nejen od okolí, ale především od sebe. Nejdřív musíte milovat samu sebe, aby vás právě mohl milovat svět.

 

Děkuji ti Ledová královno, ale je čas odejít

Úryvek č. VI.

“Přestala jsem cítit odpor ke Královně, když jsem pochopila její povahu a důvody. Ledová královna je vytvořená ze strachu a studu. V sobě má pocit, že si nezaslouží lásku a sounáležitost.”

 

Neskutečně mě baví to, kam se moje role trenérky posunula. Baví mě propojovat minulost s přítomností. Zbytečně dlouho se v minulosti nehrabat a neobviňovat ji, protože jí stejně nezměníme. No pohledem na ni, položením správných otázek, můžeme pracovat na spokojené přítomnosti a budoucnosti.

Přijmout roli Dospělé a plnou zodpovědnost za to, kým jsme a kým se můžeme stát. Stačí si to dovolit a především přestat tlačit na pilu. Spokojenost se v životě mění, stejně jako se mění vaše sebevědomí životem, jak se mění vaše priority, stejně jako se mění vše v přírodě. Není nic dokonalé, a i přesto to ve své nedokonalosti dokonalé je.

Pojďte společně se mnou objevovat návyky během Kurzu zdraví, které vám tuto cestu zpříjemní a pomohou pochopit. Také jsem dřív byla ledová – někdy ještě pořád ve mě je – ale objevila jsem sílu právě v tom, dovolit si ukázat slabost i před vámi. Ukázat vám i během kurzu, že nemám den a že to s vámi chci sdílet také.

Těším se na vás – tak se nebojte mě s vaším strachem kontaktovat.

 

 

Úryvky z knihy – Citlivá průvodkyně – Natalia de Barbaro

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

předchozí

následující

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz