Blog

Barů
Syndrom hodné holčičky

Syndrom hodné holčičky

Otázka hned na úvod článku zní, co jsi si představila pod spojením “Good girl”, neboli dnes už známí pojem syndrom hodné holčičky?

Dnes výjimečně nebudu psát nic o 4 ženách v sobě, o 4 rolích, které měníme během našeho menstruačního cyklu. Tento článek nebude vůbec o menstruačním cyklu, ani fyzickém zdraví. Tento článek píšu nám všem ženám, které v sobě nosíme 3 role ženy a často si to bohužel ani neuvědomujeme. Reaguji na přečtenou knihu, kterou napsala polská psycholožka a koučka – Natalia de Barbaro, jejíž název je Citlivá průvodkyně.

Jsem si témeř jistá, že takovou roli si zaslouží každá z nás objevit uvnitř, dávat jí více pozornosti, laskavosti a pečlivě ji naslouchat. Jedině tak můžeme v sobě přeměnit Poslušnou, Ledovou královnu i Mučednici. Toto není návod, jak na to – tento článek slouží pouze jako úryvek z knihy, která mě osobně otevřela mnoho životních otázek.

 

Někdy se ptám sama sebe, kdy mě opustí ta moje vnitřní hodná holčička?

Na tyto otázky se neptám denně, ale podvědomě v poslední době velmi často. Proč se neustále bojím kritiky? To mě pak někdo už nemá rád? Proč mě děsí odevzdat kontrolu a začít říkat ne? Proč mám neustále pocit, že za někoho musím zodpovídat a že se to bez mé osoby po*ere? Vím, že nejsem jediná, která si někdy tyto otázky klade.

Není to o tom, že si tyto otázky pokládat nechci. Spíš cítím strach z toho, jak si na tyto otázky odpovím. Citím. že to bude velký krok z pohodlí. A víc než strach z toho, jak bude reagovat okolí, mám strach z reakce mé.

 

První role – syndrom hodné holčičky

Aby tento článek nebyl tak dlouhý, rozhodla jsem se ho rozdělit na 4 části. Každé vnitřní ženě věnuji jeden článek, který vám pomůže zamyslet se více do hloubky. Toto jsou úryvky z knihy, které z mého pohledu mají velký přínos pro váš osobní rozvoj. Jsem velmi zvědavá, jaké otázky se otevřou v životě vám.

 

Buď hodná holka! Aneb role Poslušné uvnitř nás.

Úryvek č.

“Poslušná drží nohy u sebe, ruce na dece, kontroluje, jestli jí neuteklo oko na punčochách, a nosí s sebou druhý pár pro všechny případy. Vykonává příkazy bez reptání. Její reptání by stejně znělo v pozadí. Poslušná nikoho svou existenci zbytečně neobtěžuje. “

Po přečtení prvního úryvku mi proběhla hlavou myšlenka, se kterou se často setkávám v praxi. Ženy si neumí říkat o pomoc, protože mají pocit, že selhaly, nebo právě nechtějí zatěžovat okolí. Často to pak vede k tomu, že jejich hlas opravdu už není slyšet a než aby vystoupily z komfortu projevit vlastní názor, raději vyslyší “rozkazy” jiných.

 

Úryvek č. II.

“Poslušná je tím naším kouskem, který podle typologie Erica Berneho, autora transakční analýzy, odpovídá struktuře poslušného dítěte. Uznává, že je slabší, dýchá vzduch podřízenosti. Neobjevuje se v ní otázka, kde jsou její vlastní hranice a co už je jejich překročení.” 

Myslím, že téma vlastní hranice je tak trochu na celý život. Celý život nás potkávají situace, kde je důležité si ty hranice tvořit, ale někdy je to opravdu náročné. Nejen náročné říct jasné ne, ale především poznat v sobě, kdy už je to moc. Sama za sebe teď cítím, že je to moje velké téma v oblasti mé práce – ne v oblasti klientů, ale ve vztazích pracovních. Schválně, jak posloucháte své vnitřní Já? Dáváte často přednost Poslušné, nebo začínáte být tou správnou Rebelkou?

 

Hodná holčička je slušná a poslouchá!

Úryvek č. III.

“Společnost, kultura a patriarchální vzory poskytují dlouhé, podrobné seznamy toho, co se sluší, co se nesluší, jak se oblékat, co se nesmí nosit, jaké jsou povinnosti paní domu, manželky atd. Každý den se najdou tací, kteří ji pomáhají, její pocit podřízenosti potřebují. Sousedka si káravým pohledem přeměří její roztrhané džíny – sama nemá odvahu odhalovat tělo, takže přísně hodnotí odhalené tělo jiné ženy.”

Nebudeme hodnotit ženu, která si vás přeměřuje pohledem a vnitřně vás hodnotí. Především ruku na srdce, která z vás to nikdy neudělala? Myslím, že tento úryvek vám může pomoci odpovědět na vlastní otázku – pokud někoho hodnotíte, tak proč? Co ona si dovolí a co vy ne? Co závidíte, že si dovoluje? Na co nemáte odvahu? A druhý pohled otázky – pokud si vás žena prohlíží, někdy vás to naštve, že? Proč, když si uvnitř víte, že vás hodnotí pro její nespokojenost. Zajímavé pohledy na situaci, souhlasíte?

 

Hodná holčička nás okrádá o čas!

Úryvek č. IV.

“Takto vycvičené dospělé ženy s impozantním seznamem úspěchů žijí omezeným životem, životem odrážejícím cizí očekávání, tedy spíš jejich představou o těchto očekáváních. Když se dívám na své kamarádky, kolegyně, známe i neznáme – a také na části vlastního života – naplňuje mě smutek, že je možné takhle ztrácet čas. Ten zatracený požadavek být hodná. Nedělej si iluze, že předsedkyně, ředitelky, vedoucí nebo hvězdy showbyznysu se nepotýkají s tímtéž – také v nich bydlí Poslušná.”

Tento úryvek není na vaše uklidnění a omluvu pro to, abyste dále Poslušnou uvnitř poslouchaly, protože se to vlastně týká nás všech. Tento úryvek je připomínkou toho, že je čas se postavit sama za sebe a vykračovat ze svého pohodlí, pracovat na vlastní já a být ve vlastní síle.

 

Toto je jenom část kapitol o Poslušné v nás a možná mi bylo smutno, v kolika místech jsem se i já osobně našla. Ale dalo mi to velkou motivaci k tomu, začít pečovat o mojí vnitřní Rebelku a Poslušné už trochu nakopat zadeček. Věnujte ještě pozornost poslednímu odstavci.

 

Kdo je režisérem Hodné holčičky?

Úryvek č. PROTI.

“Jak je možné, že naše Poslušné se v nás tak rozbujely? Kde je režisér? Kdo konkrétně od nás něco vyžaduje? Sousedka, vedoucí, strýček? Církev? Škola? Představenstvo? Těžko říct. Všichni dohromady a nikdo zvlášť. Ale pokud je můj můj prst v obviňujícím gestu nasměrovaný na svět, nic se nezmění.”

 

Au, poslední věta je dloubnutím do našeho vnitřního já a podívání se pravdě do očí. Okolí nemůžeme neustále obviňovat za to, že nás tlačí do určitých rolí, požadavků a povinností, či toho co bychom měly a neměly. Je to o tom najít odvahu být tím, kým opravdu chceme být. To ale není společenská dokonalost.

Tato kniha mi ještě více potvrdila, že cesta kterou pomáhám ženám k jejich uzdravení je ta správná. Pokud se potýkáte v životě s vlastními hranicemi si dovolit myslet na své zdraví, dovolit si investovat peníze do vašeho zdraví, jeden z mých programů je investice na celý život – online program Just 4 woman , nebo offline Kurz zdraví .

 

 

Citace je z knihy – Citlivá průvodkyně, Natalie de Barbaro

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz