Blog

Barů
cirkadiánní rytmus

Cirkadiánní rytmus | 3 rady jak si zachovat zdraví i v létě.

Cirkadiánní rytmus je tématem číslo jedna ve světě zdraví. Bohužel i tak se setkávám s lidskou neochotou věřit, že cirkadiánní rytmus je důležitý pro zdraví. A tak si kladu otázku, proč lidi raději kupují předražené suplementy, místo aby volili nejlevnější cestu?

Srovnat si cirkadiánní rytmus je nejdůležitějším aspektem lidského zdraví, který je zcela zdarma. Nebudu ale psát teoretický článek o tom, co cirkadiánní rytmus je a jaké všeobecné rady dodržovat. V tomto článku vám chci předat jednoduché rady a triky, jak si zachovat dostatek energie a zdraví i během světlé části roku.

Všichni víme, že léto přímo vybízí k socializaci, návštěvám koncertů a festivalů, ale také především k nezdravému jídlu a alkoholu. I když se na první moment zdá, že všechny tyto aktivity vašemu zdraví škodí, nemusí to být ihned pravda. Nemusíte se vzdávat oblíbených aktivit, ani odmítat kamarády a především vynechte výčitky svědomí.

 

RADA Č. 1 | CIRKADIÁNNÍ RYTMUS A NASTAVENÍ VAŠÍ HLAVY

I když já osobně neholduji aktivitám jako jsou noční večírky, festivaly, či koncerty, i přesto jsem cítila v poslední době nechuť vylézt z postele a něco dělat. Je jedno do které skupiny patříte zrovna vy. Důležité je momentálně pochopit, že se nechceme cítit unavené a bez energie. Možná vám běží hlavou otázka, čím to tedy je, že i když respektujete cirkadiánní rytmus, cítíte se takto nevrle?

Moje první rada rozhodně zní – nastavte si hlavu na tzv. prázdninový mood. I když se vás v dospělosti už prázdniny úplně netýkají, ne nadarmo se říká, že je to okurková sezóna. Lidi jsou přirozeně línější v rámci práce a tak není důvod, abyste zůstávali v režimu výkonu. Nenechte se ovlivnit instagramem, tzn. nemějte výčitky svědomí, když někdo něco tvoří a je neskutečně zaneprázdněný (pochopí především lidi, kteří něco tvoří) a vám ta flow prostě chybí. Ale také se prosím nenechte ovlivnit vztekem, že si všichni užívají a vy tvrdnete v práci, protože máte pracovní dobu od-do.

Dovolte si to, co vám zrovna situace umožňuje a zároveň to, co vy opravdu chcete (ne to co je trend na instagramu). Vaše prázdniny můžou být jakékoli – u moře i oceánu, v horách i pod stanem, ale také doma se skvělou knihou a domácí zmrzlinou.

 

RADA Č. 2 | CIRKADIÁNNÍ RYTMUS A JÍDLO A ALKOHOL

Tak schválně, do jaké skupiny patříte vy? Skupina přežiji celé léto na melounu a salátu, nebo do skupiny chutná mi všechno a hlavně ať je toho hodně? Já bohužel patřím do skupiny číslo dvě a tak se mi to celé kočíruje trochu obtížněji.

Cirkadiánní rytmus se synchronizuje se světlem a vaše trávení i metabolismus reagují na sezónu. Druhá rada tedy zní- jezte v souladu s létem, s vaším tělem i se svým genotypem (pokud ho znáte).

Využívejte letní suroviny, dopřejte si více sacharidů a pokud jste jako já, jezte 3-4 kvalitní jídla denně. Kombinujte slané i  sladké a uspokojte všechny vaše chutě. V tomto období vám cirkadiánní rytmus dovoluje jíst klidně i do 20:00 hodin. Domluvte si s přáteli grilování ve vhodný čas (nestresujte se pokud se najíte i v půl deváté) a doporučuji ihned po jídle vše sklidit. Nebudete zbytečně ujídat a cítit se přecpaně i ze zdravého jídla. No a pokud vám chutná také sladké, dopřejte si raději kvalitní zmrzlinu, domácí pečení, nebo sezónní ovoce. Není nutné zbytečně zajídat chutě nekvalitními cukrovinkami.

A prosím, žádné porovnání se – zkrátka vám buď teď chutná, nebo nechutná – každá jsme jiná.

Přemýšlím, zda vám v ohledu popíjení alkoholu mohu vůbec dávat nějaké rady, protože alkohol není rozhodně můj kamarád. Avšak k létu drinky, pivo i víno patří. Pokud se o zdraví zajímáte, víte že alkohol narušuje cirkadiánní rytmus a krade vám REM fázi spánku. U této letní radovánky vám dám radu – dopřejte si kvalitu a ne kvantitu. Myslím, že není nutné se opíjet a nevědět o světě, ale užít si daný moment a vychutnat si vědomě i ten alkohol. Kvalitní může být nejen víno, ale také prosecco či rum. Vsadím se, že druhý den vás kocovina nedoběhne a můžete fungovat ve vašich oblíbených aktivitách.

 

RADA Č. 3 | CIRKADIÁNNÍ RYTMUS A VAŠE RUTINY

Jak už jsem psala, všeobecně v letním období polevíme i ve zdravém životním stylu. Není nutné si to vyčítat, ani se z toho hroutit. Zkrátka teď je vhodnější doba na jiné aktivity, než například v zimě.

Ranní rutiny.

Nevím co preferujete v zimě ráno vy, ale já miluji meditace, dechové cvičení i otužování. I přesto ani na jednu tuto aktivitu v létě nemám chuť. Moje ráno je jednodušší. Při čistění zubů si dopřeji pouze pohled z okna do východu slunce, vychutnám si ranní teplý vzduch a dopřeji si nějakou pohybovou aktivitu. Nalaďte se na vaše potřeby, nikoli na potřeby druhých, nebo rad, které doporučují všichni pro podporu zdraví.

Večerní rutiny.

Myslím, že už chápete rozdíl mezi zimní rutinou a tou letní. Možná nemáte chuť na večerní aromaterpii, meditaci ani netflixový seriál. Dopřejte si zase to, co baví vás. Přečtete si knihu na balkoně, projděte se u západu slunce a rozhodně odložte telefon stranou. Hlavně si nevyčítejte, že uleháte do postele ještě za světla, když vám děti křičí před barákem. Zkrátka, vy ráno do práce musíte.

Jakékoli rutiny.

Rutiny jsou pro lidi velmi důležité a pomáhají v určitém režimu. Vždy vás ale tyto rutiny musí bavit, naplňovat a rozhodně byste je neměli vykonávat jen proto, že to někdo zrovna doporučuje. Aktivity, které mají být prospěšné vašemu zdraví, rozhodně není vhodné vykonávat ve stresu a spěchu. Dodržujte sezónní chování nejen v rámci stravování, ale také v nastavení rutin a aktivit.

 

Cirkadiánní rytmus je opravdu nejdůležitějším aspektem pro lidské zdraví. I když fázi dne a noci nezměníme a život bychom mu měli přizpůsobovat, pořád je to velmi individuální záležitost. Vás život je totiž velmi individuální, i proto všechny aspekty zdraví přizpůsobte sobě.

 

MÁM PRO VÁS DÁREK!

A jelikož jsem zastánce toho, že bez prvních tří pilířů zdraví se nikdo neobejde, rozhodla jsem se vám poskytnout malou slevu na tři ebooky (Cirkadiánní rytmus, Ženský cyklus, Zdravá strava). 

Do objednávky Cirkadiánní rytmus napište do poznámky 3PILIREZDRAVI. Místo 290,- přepište cenu na 790,- a po přičtení platby vám automaticky přijdou všechny tři ebooky. Tato sleva platí do konce července. 

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz