Blog

Barů
laktační poradkyně

Laktační poradkyně | Martina Kadlecová

Zdravotní sestra na dětském oddělení, porodní asistentka, hlídačka dětí i laktační poradkyně. To je Martinka a další rozhovor s mojí úžasnou klientkou. I naše spolupráce sahá více do minulosti – od konzultací, přes program Just 4 woman a nyní také i do osobního kontaktu, který si velmi vážím. Jak jsem psala několikrát, moje klientky jsou mi velkou inspirací.

MÝM VELKÝM STRACHEM JE BUDOUCÍ KOJENÍ

Každá z vás má určitě nějaký strach v rámci mateřství. U někoho je to samotné těhotenství a strach ze změny vašeho těla. Některá z vás prožívá strach z porodu, nebo ze samotné výchovy dítěte. jedním z mých strachů je také kojení, které je ještě velké tabu. I proto jsem velmi ráda, že vám mohu představit v tomto rozhovoru Martinku, která se věnuje také laktačnímu poradenství.

Její profese začala na Vysoké škole zdravotní a to v oboru Porodní asistentky. Její praxe nebyla pouze v porodnici, ale také na neontologickém oddělení a dětské ambulanci. Při tom všem zvládá pohlídat děti a věnovat se laktačnímu poradenství. Aneb jak já tvrdím, neuvěřitelná super-žena.

I přes její velké srdce, které rozdá dětem, zapomíná bohužel často na sebe. Užijte si další krásný rozhovor.

 

 1. MARTÍ, PRVNÍ OTÁZKA, KTERÁ MĚ VELMI ZAJÍMÁ JE, JAK SI SE DOSTALA KE SVÉ PROFESI? PROČ TĚ TOLIK PŘITAHUJE PRACOVAT S DĚTMI?

Úplně první myšlenkou stát se zdravotní sestřičkou byla od mojí babičky, která milovala zdravotníky. Chtěla jsem jí udělat radost a přihlásila se na zdravotnickou školu. Babička byla šťastná, že ze mě bude zdravotník, ale bohužel umřela dříve, než jsem se jim stala. Od začátku praxe v nemocnici jsem věděla, že chci pracovat na Neonatologii, či v Paliativní péči. Měla jsem od začátku jasno, že chci být užitečná a pomáhat . Nakonec vyhrála miminka a jsem za to velmi ráda.

 

2. NA ZÁKLADĚ TOHO, ŽE JSI MOJE KLIENTKA TAK VÍM, ŽE TĚ BAVÍ POMÁHAT MAMINKÁM PŘI KOJENÍ SVÝCH MIMINEK. CO TĚ DOVEDLO NA TUTO CESTU? PROČ SI MYSLÍŠ, ŽE JEŠTĚ POŘÁD MAJÍ MAMINKY STRACH BAVIT SE O TOM, ŽE SE KOJENÍ BOJÍ A NEVÍ CO JE VLASTNĚ ČEKÁ?

Na oddělení Neonatologie, kde jsem pracovala jsme se začínaly věnovat kojení o něco více. Důvodem bylo především velké úsilí o to, být součásti Baby Friendly Hospital. Moje myšlenka stát se Laktační poradkyní, tím pádem byla jasná a taky jsem v tom viděla velký potenciál. Zase jsem viděla příležitost k tomu být užitečná.

Bohužel ne vždy je čas a prostor se na 100% věnovat mamince a miminku s kojením. Kojení je nejsilnější pouto mezi matkou a dítětem. Důležité je tuto vzájemnou citovou vazbu podporovat. V dnešní době je to velké téma a rozhodně by se o tom měly maminky přestat bát mluvit. Pro prvorodičky je přirozené cítit strach. 

 

3. CO NEJČASTĚJI DOPORUČUJEŠ, JAKO LAKTAČNÍ PORADKYNĚ, ČERSTVÝM MAMINKÁM PŘI KOJENÍ? ŘEŠÍŠ S NIMI JENOM KOJENÍ, NEBO TAKÉ STRAVU, ODPOČINEK ČI NAOPAK POHYB?

Určitě ať vydrží a nevzdávají se. Snažím se být maximální podporou a hlavně je uklidnit, protože samotný boj se odehrává už v hlavě. Také často ženám chybí sebevědomí, mají o sobě často pochyby, že to nezvládnou, či nejsou dost dobré.

V pozici laktační poradkyně probíhají moje konzultace vždy jako komplexní rady. Společně s maminkami řešíme stravu, protože ta je alfou a omegou kojení, ale také správný pitný režim, i spánek, kterého je v tomto období nedostatek.

 

4. MARTINKO, OBĚ VÍME, ŽE SE ODDÁVÁŠ CELÝM SVÝM SRDCEM (I ČASEM) SVÉ ÚŽASNÉ PRÁCI. JAK JE TO ALE S TVÝM VOLNÝM ČASEM, SEBEPÉČÍ? CO TĚ BAVÍ A JAK SI NASTAVUJEŠ HRANICE MEZI PRACOVNÍM A OSOBONÍM ŽIVOTEM?

Baru touto otázkou jsi me dostala. Jelikož mě znáš, tak bych měla říci pravdu.

Je pravda, že jsem pracovitá holka a bohužel laktačnímu poradenství se nevěnuji na 100%, ale věřím, že jednou budu. Moji práci jsem oddaná a moc volného času nemám. Myslím, že to zná ne jedna z vás. Pro ostatní bych se rozdala a někdy si říkám proč den má jen 24 hodin.

Svůj volný čas trávím s kamarádkami, při dobré kávě a procházkami po Praze. Můj největší relax je Thajský box a běh, kdy vypnu hlavu a odpočinu si. Hranice se snažím budovat už delší dobu a díky tobě a tvému programu jsem si dost věci uvědomila a naučila. Někdy to holt jde lépe, jindy zase ne. Je to zkrátka cesta a k pomyslnému cíli si každá z nás dojde za jiný čas.

I proto bych program Just 4 woman chtěla doporučit všem ženám, dívkám, které na sobě chtějí pracovat a objevit své pravé JÁ. 

 

5. CO BY SI MARTÍ CHTĚLA VZKÁZAT VŠEM ŽENÁM? NEJEN MAMINKÁM, ALE ŽENÁM V KAŽDÉM VĚKU? A PŘEDEVŠÍM, CO BY SI CHTĚLA VZKÁZAT SOBĚ?

Chtěla bych jim vzkázat ať se mají rády takové jaké jsou, protože pak se budou dít zázraky. Co bych chtěla vzkázat sama sobě? Haha, asi to, že bych se měla do sebe zamilovat a být více sebevědomá.

 

 

MALÉ TAJEMNSTVÍ NA ZÁVĚR

Víte co máme s Martinkou společné? Oddanost své práci, bohužel někdy spojenou i s úrokem zapomínání na sebe sama. I proto jedna druhou inspirujeme, nevěříme na náhody a víme, že v tomto životě jsme se měly potkat.

A ještě jednu věc vám prozradím. Tyto rozhovory jsem plánovala už dávno. Dávám příležitost přečíst si opravdové příběhy, které vás mohou inspirovat jakýmkoli způsobem. Je to velmi jednoduché – 5 otázek, 5 odpovědí v jakékoli podobně ženy chtějí sdělit vám ostatním. Já tyto rozhovory čtu ve chvíli, kdy je píši tady na blog a vždy je to pro mě velmi silný moment. Nejen proto, že tyto ženy znám osobně a společně jdeme náročně krásnou cestou, ale i pro tento moment překvapení.

 

Barunko a tobě bych chtěla vzkázat, že jsi úžasná osoba, která má, co nabídnout každé ženě v každém věku. Jsem vděčná, že jsem byla tvá klientka a taky si troufám říct, že už od začátku jsme věděly, že jsme se měly potkat. Tak jedna druhé předáváme tu energii a zkušenosti. Za vše ti děkuji z celého srdce a doufám, že jednoho dne pomohu já tobě, jako ty jsi pomohla mne.

V tuto chvíli se ve mě probudí ta nejcitlivější žena a dojetím mám slzy v očích. Protože vím, že jsem na správně cestě, na které potkávám ty úžasné ženy.

 

Martinku můžete kontaktovat zde: https://www.martinalaktacniporadce.cz/

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz