Blog

Barů
ženy a business - baru

ŽENY A BUSINESS | 5 FAKTŮ A MÝTŮ O PODNIKÁNÍ

Téma ženského businessu je velmi obsáhle, že jsem vlastně ani nevěděla, jak ho pojmout. Mnohé z vás vědí, jak moje podnikání vypadá a tak i proto tento článek budu psát s ohledem na můj obor. Podnikat se v době dá opravdu ve všem a v dnešních způsobech. Je velký rozdíl mít online business, nebo naopak business, který se pojí s provozovnou. Je velký rozdíl prodávat službu, nebo produkt. Některé principy jsou stejné, jiné zase velmi odlišné.

MŮJ BUSINESS JE PŘEDEVŠÍM O OFFLINE PROVOZOVNĚ

Napsala jsem 5 faktů a zároveň i mýtů o podnikání, které se vážou na provozovnu. Provozovnu z toho důvodu, že je to moje hlavní činnost. Nejen trénovat, ale také provozovat své fitness. S tím se váže totiž určitou zodpovědnost a to hlavně v otevírací době. Chci velmi zdůraznit, že všechny tyto fakta a mýty jsou pouze můj názor a můj pohled na podnikání.

 

1. VLASTNÍ BUSINESS JE SVOBODA

Toto je fakt a zároveň velký mýtus. V tomto ohledu se na to můžeme koukat z různých úhlů. Já jsem závislá na provozovně a rozhodně si nemyslím, že mi to dává svobodu. Až po několika letech jsem si dovolila víkendové brigádnice a po deseti letech také partačku na poloviční úvazek. Než jsem došla do této fáze, pracovala jsem 7 dní v týdnu, cca 13 hodin denně. I když nepracujete celých 13 hodin fyzicky, nebo psychicky, zkrátka tam být musíte.

Samozřejmě to lze i jinak a byla to moje volba, ale neustále si kladete otázky.

Jste ochotné trávit ve vlastním podniku tolik času? Nebo se raději vzdáte peněz a dovolíte si zaměstnance? Často dokonce řeším otázku své dovolené. Není to pouze o penězích, které za dovolenou zaplatím, ale také v tu chvíli musím zaplatit mnohem více někomu, kdo za mě zaskočí, no zároveň mi neplyne příjem za moje osobní tréninky. Dovolená s provozovnou není tak jednoduchá, jak by si někdo mohl myslet. Dovolíte si zavřít a riskovat návštěvnost klientů? Těch otázek je nespočet.

Celé je to prioritách, rozhodně věku, protože s věkem na to koukám také jinak, a rozhodně také cíle v životě.

JSEM RÁDA, ŽE SI SVŮJ PODNIKÁNÍ DĚLÁM PO SVÉM IS OHLEDEM NA ŽENSKOU CYKLIČNOST

Když se na to dívám z pohledu autority, jsem rozhodně ráda, že jsem sama sobě pánem. Jsem povahově velký generál, i proto jsem ráda, že si to celé mohu dělat po svém. Zároveň jsem otevřená nápadům a také tomu, jak to udělat efektivněji než doteď. V zodpovědnosti, kreativitě a celkovém chodu jsem jako žena dobrá, ale v mnoha ohledech si nechávám radit i od mužů.

Dělat to celé efektivněji mi umožnil až vstup do online světa. Propojení offline a online světa vám může dát svobodu v mnoha ohledech. Například i v tom, že si chcete zachovat svůj standart, mít více volného času a pomoci nejen okolí, ale také ženám na druhé straně republiky.

Musím ještě přiznat, že rozhodně mi business (ne)dává svobodu v myšlenkách. Neustále vám hlavou běží nové nápady, myšlenky, vylepšení a tyto věci se neptají, zda zrovna pracujete, nebo vaříte, či se procházíte. Na tyto věci reagujete neustále. Zkrátka podnikání nezná hranice kreativity. To je vlastně to, co mě na tom baví nejvíc.

 

2. K BUSINESSU PATŘÍ STRACH

Nebudu lhát ženy, k businessu patří i strach. Je to přirozené a opět se na to lze koukat z vícero stran. Budeme-li na to koukat z pohledu prvního vstupu do podnikání, ať se jedná o investici, založení firmy či živnostenského listu, je normální pociťovat nejistotu. V podnikání často víte, že peníze nejsou tak jisté jako v zaměstnání a musíte mít velkou disciplínu a odhodlání. Pokud ale pochopíte bod číslo 3, víte že to bude fungovat. Obrňte se velkou trpělivostí a nevzdávejte to. Věřte mi, i já pocítila ke své práci nenávist, nechuť, pochyby a i přesto bych to nikdy neměnila. Vlak musíte roztlačit a to chvíli trvá.

Co když ale pociťujete strach z neúspěchu? Oh, s tímto já se potkávám ve své hlavě snad každý den. Můj kluk by vám mohl vyprávět, jaké myšlenky společně rozebíráme, i přesto že oba víme, že jsem dobrá v tom co dělám. I já na tomto strachu pracuji a vám doporučuji, ať se tímto strachem nenecháte ovlivnit a ovládnout. Stačí čisté svědomí a záměr a strach vyřaďte ze hry. Můžete být úspěšné, stačí pouze chtít.

Pokud budu mluvit z vlastní zkušenosti, doporučuji si najít odborníka, který vám pomůže vaše podnikání uchopit. Možná na začátku budete investovat více peněz, ale ušetříte spoustu času, stresu z prodeje a podobně. V tomto ohledu dejte přednost profilům, které mají kvalitní webové stránky a portfolio. Nedoporučuji se vždy řídit pouze počtem folloverů na instagramu. Nechci samozřejmě nikoho diskriminovat, ale doporučuji dokonce raději zvolit ženu, která se mnohem lépe napojí i na tu vzhledovou část vašeho podmnikání.

 

3. VLASTNÍ BUSINESS NEBUDE FUNGOVAT BEZ HLUBŠÍ MYŠLENKY

Toto tvrzení je pouhý fakt, žádný mýtus. Ať se na to díváte jak chcete, bez hlubší myšlenky vaše podnikání nikdy fungovat nebude. Teda z dlouhodobého hlediska. Měla jsem a neustále mám kolem sebe spoustu podnikatelů či podnikatelek, kteří bohužel ztratili vlastní pointu businessu. Bohužel za to často můžou netrpělivost, peníze, či úspěch. Více vnímaví lidi, kteří od daného podnikatele nakupují to vycítí a přestanou mít důvěru. Velmi záleží na druhu podnikání, ale zkuste se zamyslet, kolikrát se vám to například stalo.

I když budu zrovna šťourat do influencerek, které na začátku měly krásné projekty. Kladu si otázku, proč se postupně z jejich profilů staly pouhé reklamy, slevové kódy a soutěže. V tuto chvíli se vy jako podnikatelka musíte zamyslet nad tím, zda chcete zachovat svoji kvalitu, nebo vám bude stačit pouhá kvantita. Je to drsné, ale samozřejmě je to pouze můj názor.

Dávám přednost kvalitě, vždy. A vy? Napište mi schválně do komentáře, jak na vás působí profily, které preferují pouze reklamu a slevy?

 

4. V BUSINESSU JE ZÁKAZNÍK VÁŠ PÁN

Fakt i mýtus, že zákazník je vás pán je všem asi jasné. Zákazník je pro business nepostradatelný článek, bez kterého by to pravděpodobně nefungovalo. Tento fakt je důležité si uvědomit hned na začátku. Projevovat zákazníkům respekt, úctu i férové jednání se vám rozhodně vyplatí stejnou mincí. I když vždy narazíte na určitou neshodu, může vás to jedině posunout vpřed. Protože konstruktivní kritika je nejlepší hnací motor.

Jak jsem psala, už na začátku vašeho businessu je důležité si uvědomit, kdo je váš zákazník. V tuto chvíli se bavíme o mýtu, protože ne každý je váš zákazník a zavděčit se všem rozhodně nemusíte. Zalíbit se vlastně všem ani nechcete, protože následně se vám bude cílit lépe na ideálního klienta.

Následně mu můžete nabídnout tu vaší nejlepší kvalitu a vzájemně si předávat to, co potřebujete. Když dám příklad na svém trénování, moje cílová skupina rozhodně nejsou fitnessky, no zároveň to nejsou ani ženy, které potřebují zhubnout. Jsou to ženy, které se chtějí hýbat s radostí, ale především ženy, které chtějí psychickou podporu v životě.

I tak vlastně začala moje cesta koučky. Uvědomila jsem si, že i na tréninku trénuji spíše psychicky než fyziky.

 

5. V BUSINESSU JDE O PENÍZE

Peníze nejsou v životě všechno, no i přesto je (zatím) pro život potřebujeme a v určitém ohledu nám dávají svobodu. Bez trpělivosti, píle a čistoty k vám ty peníze nepřijdou. Mějte k nim kladný a pozitivní přístup a zbytečně na nich nelpěte. Je velmi tenká hranice, kdy vás začnou ovládat.

Nebudeme se nic nalhávat, peníze máme všichni rádi a myslím, že se za to nemusíme stydět. Každý má potřebu vydělávat jiné množství peněz a každý je za ně ochoten obětovat něco jiného. Zpětně nelituji, kolik času jsem za ně obětovala já, zároveň nelituji ani jedné koruny, které jsem následně investovala do vzdělání, i do sebe. Momentálně i já procházím cestou, na které jsem ztratila určitou stabilitu. Na druhou stranu vím, že v tuto chvíli mě to něco učí a ukazuje další životní fázi.

Jenom vám chci vzkázat ženy, nebojte se dávat i finanční hranice vysoké. Nemusíte být skromné. V businessu se mnohdy na skromnost nehraje, ale vždy se hraje na férovost.

 

ŽENY, ROZHODNĚ NA NIC NEČEKEJTE

Opravdu podnikání je skvělé, ale já vlastně ani nemohu tvrdit nic jiného. Nikdy jsem nebyla zaměstnaná a už hned po střední škole jsem si založila živnostenský list. Nepochybujte o sobě. Stačí chtít a nečekat. Nikdy není správný čas, nikdy nebudete dostatečně vzdělané, vždy můžete něco vylepšit. Je to cesta a především tu si můžete užívat.

 

A na závěr vám přidám inspirativní podnikatelky. Vím, že tyto ženy dělají svoji práci s láskou, pokorou a úctou ke svým klientům.

Lucka, která mi tímto společně s Terezkou mohli s krásným webem.  

Evička, která zachytila ​​to moje pravá já. 

Lucka a její odbornost v sociálním světě. 

Zuzka a její inspirativní projekt Trinity. 

 

sdílet

komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potkejme se na instagramu

@baRUDAVIDOVA_CZ

+ 420 776 053 926

barudavidova@seznam.cz